Академик Свищов
официален сайт

Росен Илков: Освен собственото благополучие има нещо по-голямо и то се казва Академик Свищов

Треньорът на Академик в равносметка за подготвителния сезон преди началото на първенството в интервю за Актуално Свищов.
- Това ти е втори подготвителен сезон – разликата между зимната подготовка и сега – преди началото на първенството?
- Съществена. Зимата имахме едно ядро изцяло от местни футболисти, които бяха изключително мотивирани да се докажат и да завоюват, и затвърдят местата в първия отбор. Мога да кажа, за мен, имаше по-добър колектив. Сега имаме десетина нови момчета, които се адаптират все още към обстановката тук. Тепърва ще изграждаме футболни навици, колектив и всичко. Общо-взето близко сме до изходната точка. Вместо да надграждаме, да добавим само няколко човека, се оказа, че започваме почти отначало…
- Каква е причината затова?
- Доста на момчетата, на които заложихме, се разбягаха – всеки тръгна по пътя си, отидоха да учат, други се отказаха.
- Кои няма да излязат в събота на първия мач?
- Старшата, които залагахме и основен акцент бе да ги интегрираме в основния отбор, ще излязат Берко (Беркант Реджеб) и Митко Костадинов.
- Равносметката ти за изиграните контроли?
- И тя не е много добра. Планирахме девет контроли, за да дадем игрово време на абсолютно всички, защото започнахме с 32-ма играчи. В един момент се оказа, че приоритетите на част от тях са доста различни и заминаха на почивки по морето, лагери по морето. Тези девет мача ги изиграха едни 15 – 16 човека. Затова казвам, че зимния период бе много по-добър, защото имахме едно изключително концентрирано и целенасочено в работата си ядро, което знаеше какви цели преследват. В момента мога да кажа, особено играчите от Школата, които идват и трябва да залагаме отново на тях ни подведоха.
- Какви цели лично ти си поставяш за първенството, което започва?
- Аз имам високи цели! Въпросът е доколко сме реални. Непрекъснато се сипят суперлативи по адрес на отбора, но аз не съм толкова оптимистично настроен. В смисъл – не, че не вярвам в момчетата, напротив, но виждам, че не сме готови. Задачата ни се усложнява освен, че трябва да гоним и точки, което е изключително важно, видя се през изминалия сезон. Ние трябва да изграждаме и да обучаваме млади футболисти, които се вижда, че са много далеч от мъжкия футбол. Върви две в едно процесът на обучение, който е свързан с грешки. В мъжкия футбол тези грешки струват скъпо. В смисъл – губят се точки, изостава се в класирането, трупа се напрежение и за едни такива млади момчета се видя, че става още по-сложно.
- Настроенията в съблекалнята в момента?
- Атмосферата е добра. Не мога да кажа, че новите момчета не се вписват в общата картина. Липсва ми това единомислие и това преследване на по-голямата цел – Академик да върви напред! Имам чувството, че някои хора не осъзнават, че освен собственото си благополучие има нещо по-голямо и то се казва Академик Свищов.
- Не звучиш оптимистично, обобщението ти преди първия мач в събота?
За мен сезона няма да бъде по-различен от това, което беше предния. Очакванията на всички, отзивите, са различни. Но виждам какво се случва с отбора, виждам с какво разполагаме, виждам с какво не разполагаме. Останаха и постове, които не можахме да покрием, което също е притеснително.
 

 

Админ