Академик Свищов
официален сайт

ДЮШ и ОФК Академик провеждат лагер за вратари от 8 до 18-годишна възраст

#Виктор_Владимиров: ДЮШ и ОФК Академик провеждат лагер за вратари от 8 до 18-годишна възраст

- #През юни участва в лагер за вратари, какви са ти впечатленията от него?

- #Лагерът бе организиран от Владимир Манолков. Самият камп се казва Аrt goalkeeper training camp. Това бе нещо ново за мен и признавам, че в началото бях скептично настроен. Отивайки там и виждайки уникални за мен неща, които не мисля, че бих видял иначе, промених мнението си.

- #Основното, което те накара да промениш мнението си?

- #Треньорите работеха с нас по възможно най-модерните системи и методи. Теорията бе на много високо ниво. Мога да твърдя, че за една седмица от предстоя си там научих повече отколкото две-три години назад. Мисля, че не е пресилено да кажа, че и за две-три години напред, защото това е нещо наистина уникално. Пожелавам на всеки да го преживее – да отиде на един такъв камп.

- #Има ли шанс да се проведе нещо подобно и в Свищов?

- #За щастие ние ще организираме в Свищов една по-малка версия на кампа. Категоричен съм, че качеството на работа и на тренировки няма да отстъпва по нищо на това, в което участвах. Лагерът при нас ще бъде организиран от същите хора.

- #Да разбираме, че всички хора от лагера край морето ще дойдат и в Свищов?

- #Да. Владимир Манолков, баща му Боре Манолков ще дойдат тук в Свищов и ще покажат всичко, което беше и на морето.

- #Ясни са основните треньори, а кои ще са участниците?

- #Идеята е да рекламираме кампа. Да разпратиме покани за участие до всички клубове в региона – Плевенска, Великотърновска област. Всички вратари, които искат да се включат ще бъдат добре дошли. Колкото повече дойдат, толкова по-добре за всички.

- #Това, което научи по време на лагера как го прилагаш като вратар?

- #Помага ми най-вече за тренировките с най-малките деца – особено за методиката, отношението към децата. Начина на преподаване, на говорене с децата, защото с най-малките не може да се говори, както с възрастен човек. Кога да го вдигнеш, кога да го смъкнеш, кога да му подадеш топка в него, встрани. Мисля, че тези тънкости там ги усвоих, но има още много да уча и аз.

Както всички знаят освен, че отскоро работя с най-малките деца съм вратар в основния отбор на Академик. Освен това поех и функциите на треньор на всички вратари в Школата. Една от идеите за участието ми в кампа бе да видя не само начина на работа с деца и не само с тях, защото участваха футболисти от 8 до 18 години, но имаше и момчета и на 30 години, които искат да се развиват и надграждат уменията си. Най-хубавото бе, че сутрин ходех да гледам тренировките на най-малките – на децата, а вечер тренирах аз с по-големите.

- какви ще бъдат участниците в лагера, който предстои в Свищов?

- #Отново от 8 до 18 години, но ако има и по-големи желаещи също са добре дошли. Ще бъде полезно за всеки един, защото ще има възможност да се види една друга визия изискванията на тренировъчен процес – чисто технически и тактически, обясняват се доста неща. Владимир Манолков е един от водещите треньори в България и има частна школа за индивидуални тренировки за вратари. Участва във вратарски семинари в чужбина, т.е. непрекъснато надгражда уменията си – специалист в работата си. Участието в кампа в Свищов ще бъде нещо полезно дори само за гледане, защото във всички случаи ще се научат много нови неща.

Броят на треньорите ще зависи от броя на децата, които ще участват. Ще се водят индивидуални и групови тренировки. На кампа край морето вратарите бяха 46.

- #Как би убедил един твой колега, врата да дойде на лагера в Свищов?

- #Най-полезно ще бъде за най-малките деца, които тепърва искат да се развиват като вратари. Ще се изгладят много детайли, които другаде няма къде да видят и да направят това. Тук е възможността.

- #Кога ще бъде кампа в Свищов?

- #Първата събота и неделя на септември – 4 и 5 септември. Имаме потвърждение от Владо Манолков. Ще се проведат по две тренировки – две в събота и две в неделя. Амбицията ни е да провеждаме такива уикенд кампове един път в месеца или според ангажиментите на треньорите. Смятам, че това ще бъде изключително полезно за всички.

Админ